Ανδρική Στολή

Χειμωνιάτικη Παραδοσιακή στολή Βάβδου
Βαβδινοί μέχρι το 1880 φορούσαν φουστανέλες. Μετά συναντούμε την Βαβδινή λαϊκή φορεσιά, την παραδοσιακή στολή του Βάβδου. Βέβαια, κι αυτές οι στολές πλέον σπανίζουν.
1.     Μπενεβρέκι (μπινιβρέκ'): Είδος βράκας που δεν έμοιαζε όμως με τη νησιώτικη. Από ύφασμα μάλλινο (δίμυτο) σε χρώμα μαύρο, υφασμένο στον αργαλειό του σπιτιού. Δένονταν στη μέση με μια λουρίδα από ύφασμα, περασμένη εσωτερικά που με το σφίξιμο σχημάτιζε σούρα. Φαρδύ, με σέλα που κρέμονταν αρκετά στο πίσω μέρος. Δύο τσέπες βαθιές στα πλάγια. Ίδιο μπρος πίσω μπο¬ρούσε να φορεθεί απ' όποια μεριά. Το μάκρος έφτανε ως τα παπούτσια.
2.     Τζαμαντάνι: Από μάλλινο χοντρό ύφασμα (γκρίζο), χωρίς μανίκια. Κούμπωνε στα πλάγια. Είχε δύο τσέπες μεγάλες στο κάτω μπροστινό μέρος. Φοριούνταν πάνω απ' το πουκάμισο.
3.     Κοντόσι: Φοριούνταν πάνω από το τζαμαντάνι και ήταν απ' το ίδιο ύφασμα, χωρίς γιακά και χωρίς κουμπιά. Το μάκρος του έφτανε ως τη μέση.
4.     Ζουνάρι: Από ύφασμα μάλλινο λεπτό σε χρώμα βυσσινί, μακρύ 2,5 περίπου μέτρα και φάρδος 25 - 30 πόντους.
5.     Πατατούκα (παλτό): Απ' το ίδιο χοντρό ύφασμα (γκρίζο) με κουμπιά και δύο τσέπες στα πλάγια. Τη φορούσαν τις γιορτές συνήθως.
6.     Τραγιάσκα: Σε χρώμα μαύρο και καφέ σε διάφορα σχέδια. Με κουμπί στην κορφή και τρίγωνα κομμάτια, με στρογγυλή ραφή, ή με πιέτες στο πίσω μέρος οι γιορτινές. Τις φορούσαν χειμώνα καλοκαίρι. (Παλιότερα μέχρι το 1912 φορούσαν φέσια).
7.     Παπούτσια: Μαύρα, φαρδιά, χωρίς κορδόνι (παντοφλέ). Έμπαιναν και έβγαιναν ελεύθερα.
8.     Κομπολόι: Κεχριμπαρένιο από χάντρες σε διάφορα μεγέθη.
9.    Μαντήλια: Τα καθημερινά και για τους μεγάλους από ύφασμα γιράνιο ή ζαφείρι σε μεγάλο σχήμα. Τα γιορτινά στους νέους τα συνηθισμένα αγοραστά.
10.  Εσώρουχα: Φανέλα. Υφαντή ή πλεχτή μάλλινη ή μαλλοβάμβακη, ίδια χειμώνα καλοκαίρι. Πουκάμισο από ύφασμα του αργαλειού, κάμποτ, γιράνιο ή ζαφείρι. Βρακί άσπρο ή γιράνιο, ίδιο σχέδιο με το μπενεβρέκι, μακρύ, έδενε πάνω απ' τον αστράγαλο. Σκοφούνια (κάλτσες) μάλλινα πλεχτά, σε χρώμα μαύρο, καφέ ή σιάργκαβου (γκρι).
11.    Μπαστούνι: Από ξύλο με χειρο¬λαβή για τους γεροντότερους.

Καλοκαιρινή - γιορτινή Παραδοσιακή στολή Βάβδου
Το κοντοσι και το μπενεβρέκι από πιο λεπτό μάλλινο ύφασμα και πάνω από το πουκάμισο, ο αλατζας, από ύφασμα βαμβακερό του αργαλειού με λεπτές ρίγες μαύρες – κόκκινες. Πολλοί νέοι φορούσαν μεταξωτό.