Γυναικεία Στολή

Χειμωνιάτικη Παραδοσιακή στολή Βάβδου
1.     Φουστάνι: από ύφασμα του αργαλειού ριγέ μονόχρωμο, ή κλαδωτό αγοραστό. Το πάνω μέρος (ο μπούστος) στενός, εφαρμοστός, λίγο πιο κοντός απ’ τις φυσικές αναλογίες του σώματος. Το κάτω (η φούστα) μακριά ως το χρώμα, με πιέτες που άρχιζαν απ’ τη μέση, άνοιγαν κατεβαίνοντας σένα φαρδύ ποδόγυρο ως τη μέση. Η φούστα (το μπόι) άφηνε ένα άνοιγμα που το σκέπαζε η ποδιά.
2.     Ποδιά: μάλλινη σε διάφορα χρώματα, μονόχρωμη ή κλαδωτή. Ζωνόταν στη μέση και κούμπωνε στο πλάι. Το μάκρος της μια πιθαμή περίπου κοντύτερη απ’ το φουστανι.
3.     Μπολκάκι (ζακέτα): από ύφασμα, μονόχρωμο μάλλινο, με γιακά και μακρύ μανίκι, μεσάτο με ζώνη στο πίσω μέρος. Τα μανίκια σχημάτιζαν στους ώμους πιέτες και είχαν στην άκρη, όπως κι ο γιακάς κατηφέ (βελούδο). Κούμπωνε μπροστά μένα κουμπί.
4.     Γούνα: το επίσημο χειμωνιάτικο ένδυμα. Αποτελούνταν απ’ το εξωτερικό, μαύρο μάλλινο ύφασμα σαν βελούδο και το εσωτερικό του είχε τη γούνα. Ανοιχτή μπροστά κατέληγε σένα γύρισμα σόλο το μάκρος που φαινόταν η γούνα. Το μάκρος της πιο κοντό απ' το φουστάνι.
5.     Μπασμάς (μαντήλι του κεφαλιού): Μάλλινος, δένονταν στο κεφάλι, σκέπαζε τα μάγουλα το λαιμό κι έπεφτε στην πλάτη. Φοριούνταν διπλωμένος με γωνία σε σχήμα τριγώνου. Οι δύο άκρες δένονταν πάνω στο κεφάλι και άλλη κατέβαινε στην πλάτη. Μονόχρωμος σε διάφορα χρώματα (βυσσινί, καφέ, μαύρο) με μπουλντούρα και κρόσσια.
6.     Εσώρουχα: Φανέλα του αργαλειού ή πλεχτή. Πουκαμίσα άσπρη μακριά. Από πάνω φούστα λεπτή με κόρφο χωρίς μανίκια. Μια δεύτερη φούστα χοντρή απ' τη μέση και κάτω. Φαρδιά όσο και το φουστάνι. Βρακί με τέσσερις βρακοζώνες που δένονταν δύο μπροστά, δύο πίσω και άλλα που δένονταν και κά¬τω απ' τα γόνατα.
7.     Σκουφούνια: Ίδια με τα ανδρικά λίγο μακρύτερα.
8.     Παπούτσια: δετά ή μ' ένα κούμπωμα στο πλάι και τακούνι όχι πολύ ψηλό.

Καλοκαιρινή - γιορτινή Παραδοσιακή στολή Βάβδου
Πιο ελαφρύ. Αφαιρούσαν τη χοντρή φούστα και αντικαθιστούσαν το μπασμά με λεπτό μεταξωτό μαντήλι που το δέσιμο του ήταν διαφορετικό. Άφηνε ακάλυπτο το πρόσωπο και το λαιμό.