Φαγητά

Όταν αναφερόμαστε παλιά κι αργότερα προπολεμικά μα και μεταπολεμικά-πρώτη θέση είχε το ψωμί. Τα φαγητά: όσπρια, πατάτες, τραχανά -γλυκά και ξινά-, γιουφκάδες (φύλλα) ρανστές (ραντιστές), κουρκούτη, παπάρα, λαχανικά, ζαρζαβατικά και ότι αγόραζαν απ' το μπακάλη, ρύζι, μακαρόνια, κριθαράκι. Πίτες από άγρια λάχανα, σπανάκια, κολοκύθια, φρέσκα και χειμωνιάτικα, ρύζι, μπλουγκούρι, λαδόπιτα, πλατσίντες, ψάρια λιμνίσια: τσιρώνια, γριβάδια, λιστιά, λιπαριές, σύρκα, τούρνες. Κρέας τις Κυριακές -και όχι πάντα και όλοι- και τις μεγάλες γιορτές. Απ' τα γουρούνια που έτρεφαν όλα σχεδόν τα σπίτια, έφκιαχναν πατσά, γκζτάτα, παστό, λουκάνικα, λίγδα. Πάστωναν τα κόκαλα και τα μαγείρευαν με πλιγούρι. Αλάτιζαν ελιές, ψάρια -λιστιά, λιπαριές, σαρδέλλες, σαβρίδια- και όσοι είχαν ζώα τυρί. Απ' τις τελευταίες ντομάτες απ' τα μποστάνια που δεν πρόφταιναν να κοκκινίσουν έφτιαχναν νοστιμότατο τουρσί.