Δημοτικό - Νηπιαγωγείο

Στο Βάβδο λειτουργεί μόνο η πρώτη βαθμίδα της εκπαίδευσης (Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο) ενώ οι μαθητές της δεύτερης βαθμίδας φοιτούν στο γυμνάσιο Γαλάτιστας (12 χλμ. από το Βάβδο) και στο λύκειο των Βασιλικών (25 χλμ. από τον Βάβδο). Η καθημερινή αυτή μετακίνηση των μαθητών (συνολικά περίπου 20) είναι κουραστική αφού γίνεται στις 7 το πρωί με το λεωφορείο ΚΤΕΛ από το Βάβδο και ειδικά τις μέρες του χειμώνα πολλές φορές προβληματική.
Για τις ανώτερες και ανώτατες σπουδές η φοίτηση γίνεται στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα (Θεσσαλονίκης και αλλού) με την μόνιμη παραμονή εκεί των σπουδαστών.
Το δημοτικό σχολείο του Βάβδου που στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό ευρύχωρο με μεγάλη αυλή και παιδική χαρά κτίριο (Φιλόκλειος Σχολή) είναι μονοθέσιο (με ένα δάσκαλο για όλες τις τάξεις του Δημοτικού) και σήμερα έχει περίπου 20 παιδιά. Το νηπιαγωγείο με 6-7 νήπια στεγάζεται σε μια από τις αίθουσες του δημοτικού. Το διδακτικό προσωπικό, δηλαδή, αποτελούν 1 ή 2 δάσκαλοι και 1 νηπιαγωγός.
Παλιότερα στο σχολείο φοιτούσαν προπολεμικά και μέχρι 250 μαθητές και στην δεκαετία του 1960 είχε περί τους 150. Τότε λειτουργούσε και συσσίτιο πρωί και μεσημέρι. Το σχολείο διατηρείται και σήμερα όπως και πάντα καθαρό, δείγμα νοικοκυροσύνης των Βαβδινών και το 1965-70 είχε φθάσει στο μέγιστο σημείο καθαριότητας και πειθαρχίας με παρκέ πάτωμα και μαθητές που φορούσαν την ώρα της διδασκαλίας παντόφλες και την ώρα του διαλείμματος μόνον τα παπούτσια.
Το Δημοτικό Σχολείο του Βάβδου παραμένει και σήμερα στολίδι του χωριού και από εκεί έμαθαν τα πρώτα τους γράμματα όλοι οι Βαβδινοί και οι επιστήμονες Βαβδινοί που διέπρεψαν και τίμησαν τον Βάβδο.