Ονομασία

Κτισμένος σαν αετοφωλιά στον καταπράσινο αυχένα του βουνού Χολομώντα ο Βάβδος, έχει μακρά ιστορία, που μπορούμε να την υπολογίζουμε  τουλάχιστο από το 250 μ.Χ.
Επαρκή και αδιάσειστα ιστορικά στοι¬χεία, για την ονομασία και το πότε και πώς κτίστηκε ο Βάβδος δεν υπάρχουν. Τα μόνα ιστορικά ντοκουμέντα που υπάρχουν, είναι τα μηναία της εκκλησίας(μηναίο της 2ας Σεπτεμβρίου), στα οποία αναγράφονται οι βίοι και οι διωγμοί αγίων, που έγιναν κατά την Ρωμαϊκή εποχή. Στα μηναία αυτά αναφέρονται, διωγμοί αγίων, που έγιναν από το Βάβδο, Ρωμαίο στρατηγό (Vavdus), άρχοντα της Ανδριανούπολης, που εξουσίαζε την Μακεδονία και Θράκη, όταν αυτοκράτωρ των Ρωμαίων ήταν ο Δέκιος, που κατέλαβε τον θρόνο το 249 μ.Χ. και φονεύθηκε με προδοσία το 251 μ.Χ.
Ο Ρωμαίος αυτός στρατηγός εγκατέ¬στησε στην Κορυφή του βουνού του Βάβδου, στο υψόμετρο 1050 μ. που φέρει και σήμερα το όνομα "ΒΙΓΛΑ" και έχει ευρύτατο ορίζοντα, παρατηρητήριο, για να ελέγχει τον κόλπο του Θερμαϊκού και την γύρω περιοχή και να την προφυλάσσει από τους πειρατές.
Όταν πλησίαζαν οι πειρατές, οι χωρικοί των παραλίων άναβαν φωτιές στους θάμνους και μ' αυτό τον τρόπο ειδοποι¬ούνταν το ιππικό του Βάβδου για να τρέξει να τους σώσει απο τις λεηλασίες και αρπαγές των πειρατών.
Από το όνο μα του Ρωμαίου ηγεμόνα, πήρε ο Βάβδος το όνομα του. Επίσης στο Βάβδο υπήρχε παλιό νεκροταφείο που δεν είχε γίνει η εκταφή των νεκρών κι αυτό μαρτυρεί ότι το χωριό υπήρχε από τον Μ. Θεοδόσιο (340 μ.Χ.) Επίσης κατά καιρούς ανακαλύφθηκαν ερείπια μάρμαρα κ.λπ. που δείχνουν την ύπαρξη κάποιου οικισμού πολλούς αιώνες πριν.
Υπάρχει και δεύτερη εκδοχή, λίγο ρομαντική, που μεταφέρεται προφορικά από γενεά σε γενεά.
Στη Βυζαντινή εποχή, απαγορεύονταν στα Βυζαντινά παλάτια αυστηρά ανοικτή ερωτική συμπεριφορά μεταξύ των πριγκίπων. Ένας πρίγκιπας που ονομάζονταν ΒΑΒΔΟΣ ερωτεύθηκε παράφορα μια πριγκίπισσα, που και αυτή ανταποκρίθηκε. Ο παράφορος όμως έρωτας, τους ανάγκασε να εκδηλωθούν. Ο πρίγκιπας εξορίστηκε στο Βάβδο και από το όνομα του πήρε το όνομα ΒΑΒΔΟΣ.