Παλιοί

Εκπολιτιστική κίνηση οργανωμένη που ξεκινάει από κάποιο σύλλογο δεν εί¬χε το χωριό. Έγιναν κατά καιρούς προσπάθειες. Κάποια δραστηριότητα άρχισε με τη "Φιλοδασική Ένωση" που φύτεψε μερικά δέντρα στο δρόμο απ' τη βρύση ως το νεκροταφείο. Οργάνωσε χορούς, εκδρομές, αλλά πέρα από κει τίποτα άλλο. Εκφυλίστηκε και τελικά έσβησε. Αξιόλογο γεγονός ήταν η ίδρυση του συλλόγου. "Κυριών και Δεσποινίδων του Βάβδου". Όχι για την προσφορά του στην κοινωνία του χωριού, μα για την τολμηρή απόφαση σε κείνη την εποχή. Δεν έχει σημασία τι κατάφεραν να προσφέρουν και τι δραστηριότητες ν' αναπτύξουν. Σημασία έχει ότι "τόλμησαν" να σπάσουν το ταμπού της ανδροκρατίας και να δημιουργήσουν μια κίνηση ανεξάρτητη, καθαρά γυναικεία. Δεν εντυπωσιάζει ίσως σήμερα στην εποχή της "ισότητας" και των δικαιωμάτων μια τέτοια απόφαση. Αν όμως σκεφτεί κανείς ότι αυτό έγινε στη δεκαετία του είκοσι, αποτελούσε πραγματικά σημαντική πρωτοπορία. Για κείνους που δεν ξέρουν ή για κείνους που ξέχασαν, υπάρχει το ρολόι του σχολείου "Δωρεά του συλλόγου Κυριών και Δεσποινίδων Βάβδου" που το θυμίζει και το επιβεβαιώνει.
Ένας άλλος σύλλογος, ο "Μορφωτικός Σύλλογος Βάβδου" αργότερα (το 1935) με πλατύτερη βάση και πιο σωστούς στόχους, ξεκίνησε να βγάλει τη νεολαία απ' το τέλμα της μακαριότητας και της αδιαφορίας δίνοντας κάποιο περιεχόμενο στη ζωή τους. Στις επιδιώξεις του ήταν η δημιουργία βιβλιοθήκης, αθλητικού τμήματος, χορωδίας, διαλέξεων και άλλα.
Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου εκλέχθηκε ο Ηρακλής Πολυζώης δραστήριος και με όρεξη. Βέβαια ο Μορφωτικός Σύλλογος δεν πρόλαβε να πραγματοποιήσει παρά ελάχιστα, τον διέλυσαν. Είχαμε μπει σε μια περίοδο που οποιαδήποτε οργανωμένη κίνηση θεωρούνταν παράνομη.